Atkins Diet - Induction

Assalammualaikum..
Seperti yang dijanjikan dalam ENTRI LEPAS, petang ni Muna nak cerita pasal Induction. Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction. Erm.. Muna tak tahu pula nak check macam mana kalau kita nak tahu berapa lama kita kena lalui Induction ni. Muna nak try lima bulan. Stage seterusnya Muna nak sambung kat U je. hee..

Semasa 2 Minggu (bergantung pada berat badan anda) Induction:
  1. Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  2. Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
  3. Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  4. Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
  5. Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi/kafein!
  6. Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  7. Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
  8. Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
  9. Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Eish3.. ketat juga diet ni. Tapi, nak buat macam mana kan? Kalau tak kawal makan, macam mana nak kurus ye dak? Dah semua tak boleh makan, apa yang kita BOLEH MAKAN? Batu? Pasir?
Yang paling bawah kena makan BANYAK!
  1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
  2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
  3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai.. asalkan halal.
  4. Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
  5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun -> Kalau Muna.. tak sio la.. Muna makan kangkung + pucuk paku je :p hee.. Yang lain2 terpaksa je la teman menelannya. hee..
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari. -> Yummy! Suka3.. sedap~..
  7. Air kosong, air mineral - minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  8. Burger - Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je.. hahaha..
  9. Pizza - Makan topping sahaja. -> Sedap apa!
  10. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum pukul 9 malam tau! Oh ya.. lupa! Jangan ponteng makan tau! Pantang Atkins Diet kalau korang ponteng makan. hee..

Contoh sarapan / Breakfast
  • Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
  • Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
  • Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
  • Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
  • Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
  • Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
  • Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
  • Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
  • Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

*Carb = Karbohidrat

Kalau nak kurus, korang kena makan maksima 20 grams Carb je sehari.. kalau nak kurus la. hee.. Ok, mesti ada yang tanya kenapa tak boleh makan nasi? Urm.. takde ke? Nak bagitahu juga!

  • Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
  • Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
  • Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
  • Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)
Selamat mengamalkan Atkins Diet.. Muna :) hee.. Sekian, salam. 
* Nanti Muna update apa makanan yang diharamkan masa Induction pula okay?
Ranking: 5

{ 2 comments... read them below or add one }

  1. It's going to be end of mine day, however before ending I am reading this wonderful post to increase my experience.

    Also visit my weblog; Home Staging Minnesota
    My web page > http://Jvahomestaging.com

    ReplyDelete
  2. I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

    Feel free to visit my weblog: ORder Night Skin

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Blog Celoteh Muna | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO