Atkins Diet - Ongoing weight loss

Assalammualaikum..
Seperti yang dijanjikan dalam entri lepas, Muna nak cerita pasal Ongoing Weight Loss (OWL). OWL akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda (Critical Carbohydrate Level for Losing/CCLL).

Apa pulak lah CCLL tu? hee.. Had toleransi karbohidrat adalah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan korang boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita. Patut lah lelaki cepat je nak kurus! kan3??
So, apa je yang korang boleh makan masa OWL ni?
*Contoh Menu

Pagi:
  • 1 telur (boiled, goreng, atau scrambled), tambah kicap masin / mayonnaise atau makan begitu sahaja - 0.6 hingga 1 gram karbohidrat
  • 2 keping roti Gardenia Breaktru (dulu Fit & Trim) Wholemeal - kandungan carbo is 10.1gm per 2 slices
  •  Sayur salad dengan serpihan keju mozarella atau olive oil sahaja - 0.5 karbohidrat

Tengahari:
  • Ikan pari panggang (apa2 ikan pun boleh, asalkan sedap) - 0 gram karbohidrat)
  • ATAU ganti ikan dengan ayam (boleh roast, steam, goreng pun tak apa asalkan letak rempah tak berperisa tiruan, tak bergula) - 0 gram karbohidrat
  • Sayur bayam/sawi - boleh masak biasa asalkan tak bersantan, tak bergula, tak bercampur anything berkarbohidrat - 0.2 - 1 gram karbohidrat
  • any kind of sayur kecuali kentang. Kurangkan lobak merah, lebihkan sayur2 hijau dan fresh okay?
  • ATAU makan salad

Malam: (Sebelum pukul 9 malam. Ingat tau!)
Lebih kurang sama macam tengahari, kecuali kalau masak ikan waktu tengahari, malam tukarlah dengan ayam atau daging.
  • Sup daging lembu, sup ayam pun okay asalkan tak bergula. Cukup berempah dan tambah garam.
  • Tomyam pun boleh, tapi jangan letak sotong atau kerang, banyakkan udang, kepingan ikan, dan ketam (ketam yang beli kat pasar tu tau! Bukan crab fingers sebab karbohidratnya tinggi) -> Karbohidrat Udang = 0 gram, Ketam hidup= 0 gram.
  • Daging goreng kering
  • ATAU steak lembu/kambing

Snacks:
  • 1 keping Cheddar cheese
  • atau salad ringan (seperempat / separuh saiz)
  • 2 keping tauhu sumbat..(isikan dgn taugeh dan timun sahaja)..makan pagi, tgh hari, ptg & malam pun takper..

Minuman:
  • Air biasa
  • Green tea/herbal tea boleh tapi jangan tambah gula
Sekian saja entri dari Muna, nanti Muna update pasal Pre-Maintenance pulak okay? Tunggu tau! Salam.
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Blog Celoteh Muna | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO