Cara naikkan traffik blog anda

Assalammualaikum..
Hari ni Muna nak bagitahu cara untuk menaikkan traffik blog anda. Muna tahu tips untuk naikkan blog dah banyak yang orang publish. Tapi, apa salah nya kan Muna nak kongsi cara yang Muna dah cuba. Entri kali ni Muna baca kat satu blog tu, tapi lupa plak nak ambil link nya. hee.. maaf ya!

Cara Nak Naikkan Blog Anda
Killer Entry (entry menarik)
Setiap kali korang mahu buat post pastikan cari entry yang terbaik. Entry yang orang suka tengok atau entry tentang dunia semasa. Kalau entry tentang diri sendiri, jarang lah orang minat nak baca. Contoh entry panas : petua SEO, cara2 tingkatkan blog traffic, atau tutorial2 yang menarik

Tajuk Yang Panas
Maksud tajuk yang panas ialah tajuk yang dapat memancing orang untuk masuk ke blog anda seperti "lembu berlari ke bandar", "lelaki tanpa kepala" dan lain-lain. Lebih kurang camtu lah yang membuatkan visitor tertarik untuk baca. Tapi, jangan pulak letak tajuk yang lucah2. Tak pasal2 kena maki dengan orang.. hee.
Entri Original
Haa.. yang ni merupakan sebab utama dunia blogger. Entry yang dicipta sendiri adalah amat penting untuk menarik minat visitor ke blog anda. Kalau entri itu dicopy daripada orang lain, visitor dah pernah baca entry tu. Secara tidak langsung visitor akan label blog kamu sebagai "copycat". Tapi, jangan pulak cakap Muna ni copycat. Muna memang copy, tapi ada jugak Muna tambah2 ayat sendiri. hee.. Boleh terima tak alasan tu? :p
BlogWalking
Yang ni merupakan salah satu cara berkesan untuk tingkatkan traffik blog. Korang kenalah rajin blogwalking ke blog2 orang lain. Bila korang selalu blogwalking ke blog orang lain, diorang pun akan turut blogwalking ke blog korang. 

Ping Entri Baru
Cara ni pun banyak jugak membantu tingkatkan traffik blog. Ping disini bermaksud setiap kali korang buat entry baru korang perlu ping/post entry terbaru korang ke tempat2 tumpuan orang seperti group2 untuk blogger, page2 terkenal dan macam2 tempat lagi. secara tidak langsung akan memperkenalkan blog korang kepada mereka yang belum mengetahuinya. Satu lagi tempat korang semua boleh ping ialah di ping online. Ping ini amat membantu dalam mempercepatkan capaian search engine seperti google untuk membuat capaian pencarian ke blog anda. Antaranya adalah:
·                     pingler.com
·                     pingomatic.com

Blog Yang Simple
Muna tak tahu lah blog Muna ni boleh ke tak dikategorikan sebagai blog yang simple. Muna rasa background dah ok, cuma widget tu macam bersepah je? Ada cadangan dan komen? :) hee.. Nasihat Muna kepada sesiapa yang baru nak buat blog tu atau yang nak tukar blog condition tu, buatlah blog yang simple. Blog simple ni bermaksud elakkan dari letak widget2 yang tak berguna sangat untuk blog. Just letak widget penting je. Bukan apa.. Muna sendiri pun tak suka masuk blog yang lama sangat loading sebab ada macam2 widget. Dah lah widget tu besar sangat sampai tak dapat nak baca apa entry tu.. orang masuk blog kamu sebab entry, bukan sebab widget macam2 bagai tu. Memang lah nampak cantik dengan widget tu semua, tapi kalau tak ada orang nak masuk buat apa kan? :) hee.. (Muna dalam proses nak buang2 apa yang tak patut)

Traffik yang tinggi amat penting dalam iklan Nuffnang. Walaupun bukan semua orang buat blog untuk iklan je, tapi cara di atas tu diharap dapat membantu meningkatkan follower blog korang. Ambil yang baik.. buang yang buruk. Kalau ada salah sila perbetulkan. Terima kasih. Salam :)
Ranking: 5

{ 6 comments... read them below or add one }

  1. saya dah ping kan entry ni kat page 160k like..try la cek statistik kt nuff tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Nanti saya check ya? page 160k like tu page apa?

      Delete
  2. Replies
    1. Apa yang bagusnya? hee.. Terima kasih sudi baca entry ni :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Blog Celoteh Muna | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO