Wordless Wednesday 4

Wednesday, 29 February 2012 | 0 comments



Setiap kebaikan bersungguh yang kita curahkan dengan ikhlas demi Allah dan RasulNya, ia adalah nilai jihad yang tinggi 

Labels:



Dady bagi surprise kat Angah!

Tuesday, 28 February 2012 | 0 comments


Love you mak + dady~ hee.. :)
Gambar raya tahun lepas..
Assalammualaikum..
Atas tu gambar mak + dady Muna. Muna sayang dua2.. :) hee.. Cantik kan mak Muna! Rindu lah kat mak :'( Baru lepas tepon.. tapi rindu lagi la! Bila la nak balik Semenanjung ni? 

Ok, straight to the point. Tahu tak, Muna happy sangat sebab Dady surprisekan Muna petang tadi! Dady cakap dady sekarang kat Serian, Sarawak (kampung belah ayah). Muna excited tak tentu pasal! Sebab apa? Sebab.. esok Muna ada trip ke Kuching! Kebetulan kan? hee.. Baru ingat nak tepon malam ni, tapi dady tepon dulu :) wee~ Kalau ada rezeki Muna nak jumpa dady la.. nak suruh belanja makan :p hee..

Ok lah.. Muna nak tengok cerita Korea.. HELLO BABY! Comel je cerita nya! Heroinnya yang berlakon cerita My Girl tu. Hero tu tak ingat cerita apa. (Sori la.. tak ingat nama pelakon Korea sangat!) :p Sekian saja dari Muna. Oh ya! Kepada siapa2 yang belum join Giveaway Blog Celoteh Muna, boleh lah join sebab Muna ingat Muna nak tambah hadiah dari Kuching ni. (keychain je kut :p.. tak ada duit banyak sangat!) SINI!
Mak, dady..
Angah minta maaf atas segala salah silap angah sepanjang hidup Angah di muka bumi ni :'(
Miss both of u!! (rasa nak nangis lak!).. waaaaaaa~!

Labels:



Doa Pengasih

| 0 comments


Assalammualaikum..
Muna nak kongsi satu ayat di mana kalau kita selalu amalkannya setiap kali selepas solat fardhu, Insya Allah kita akan dikasihi orang :) hee..
Selamat beramal!.. Salam.

Labels:



7 kalimah CINTA

Monday, 27 February 2012 | 0 comments


Assalammualaikum..
Selamat beramal :) hee...

Labels:



Cinta Elysa dan Aril :)

| 0 comments



Assalammualaikum..
Tengah taip entri laju2.. sebab tengah dengar lagu tajuk apa ntah! Ala.. yang best dalam lagu Vanilla Coklat tu. :) hee.. kat BLOG SEYLA. Pi la sorang dua dengar, pastu bagitahu Muna apa tajuk lagu tu.

Ok, straight to the main point. Siapa dah tengok cerita ni? Actually dah tidur petang tadi, pastu malam tak dapat tidur. Tu yang tengok cerita ni -> CINTA ELYSA. Best lah! Sweet sangat!.. Yang tak pernah tengok tu, pi la tengok. Muna suka la.. still belajar, tapi dah kahwin awal! (M0od menggatal!) hee.. macam cerita Vanilla Coklat la jugak kan? hee..

Ok la.. pagi ni pukul 9 ada presentation sampai pukul 2 petang! Fuhh.. lama tu! Nak bawak keropok la.. dapat la makan2 sambil present! :) Esok pun ada kelas. Penat! Dah masuk study week pun kena ada kelas gak? Tak sporting la lect ni! Rabu ada trip ke Kuching. Don't worry.. Muna dah prepare entri untuk hari2 mendatang. Jangan lupa singgah!.. sebab semua entri yang comel2 kiut miut macam Muna :) Ok lah, sekian. Salam :)


Memory is my worst enemy!

Sunday, 26 February 2012 | 0 comments



Assalammualaikum..
Kenapa MEMORY dikatakan sebagai musuh yang paling teruk? Korang fikir lah.. pastu korang komen kat komen bawah ni :) Lagi bagus kalau buat entri baru tajuk yang sama. Pastu tinggalkan link URL kat bawah ok :) hee..

Bagi Muna, setiap orang mempunyai pendapat yang berbeza. Kalau korang kata TAK.. tak bermakna orang lain pun kata TAK.. ye tak? hee..

Why my MEMORY is my worst enemy?
  1. Kalau la ingatan tak bagus.. masa exam blur je! Nak jawab apa pun tak tahu dah.. serius! Nasib lah Muna tak pernah dapat GAGAL.. hee.. Alhamdulillah :)
  2. Kalau nak lupakan kisah silam.. mesti fail! Sebab ingatan kita susah nak lupakannya! Muna ada dua benda susah nak lupa.. -> DIA dan DIA :)
  3. Kalau dah angau bercinta.. nak study pun entah ke mana.. asyik ingat kat orang tu je! Muna pernah rasa. (wekk! Muntah hijau.. Apasal ayat gedik semacam? Abaikan~)
  4. Dan lain2..


Actually, entri ni saja je. Terima kasih kerana sudi baca sampai bawah :) hee.. Muna tak pernah rasa ingatan Muna tak bagus. Setiap yang berlaku ada hikmahnya :) Allah tak nak bagi Muna ingat masa exam supaya Muna tak riak bila dapat markah tinggi. Allah tak bagi Muna lupa DIA dan DIA sebab DIA sentiasa di hati Muna dan DIA yang lagi satu tu jadikan pengajaran buat Muna supaya berhati-hati memberi hati kepada orang. Allah bagi Muna ingat budak yang Muna angau tu sebagai ujian.. adakah Muna ingat kat Allah atau dia.. Ye tak? hee.. Kita kena selalu berfikiran positif! Ok, till my next entri. Sekian, salam.

p/s: Busy minggu ni!


Facebook dan Syaitan

| 0 comments



Assalammualaikum..

“Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubah dgn tangannya jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya, dan jika ia tidak mampu jua, maka dengan hatinya. Dan itu adalah selemah-lemah Iman”. (Imam Muslim)

Sedangkan mengubah dengan hati adalah selemah-lemah iman, apatah lagi menyokong perkara mungkar? Betul tak rakan2 blogger? Moral of the story -> Tak payah la dok 'LIKE' gambar org tak tutup aurat, gambar2 bercouple atau gambar2 lain yang mmbawa kepada kemungkaran. Free2 je dapat dosa kering. Fikirkan.. Selamat beramal :) Sekian. Salam.

Labels:



Kerja berkumpulan yang macam HAREM!

Saturday, 25 February 2012 | 0 comments


Assalammualaikum..
Entri malam ni nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada my dearest blogger friend, WANNI. Thankz dear! Banyak benda tak puas hati dengan kerja berkumpulan malam ni!

Ketua ke pengarah?
Kalau nama nya KERJA BERKUMPULAN, kenalah buat sama2 kan!!~ Cam harem lah kau nak bising2 cakap itu ini.. tapi sepatah haram kerja kau tak buat! Aku tahu lah kau KETUA kan? tapi.. kau bukan PENGARAH nak mengarah2 orang! Aish.. tak faham aku aish dengan perangai ko ni!..

Pelajar akaun?
Bila tanya kau dulu ambil apa? Aku amik AKAUN.. diulang.. AKAUN ok!! Bila tanya apa beza GROSS SALARY dan NET SALARY, kau cakap: "Entahlah.. aku tak ingat sangat!" Amatlah malang menjadi guru akaun kau. Penat dia ajar kau.. tapi benda basic pun kau tak ingat! Sampai aku kena tanya Wanni.. (thankz Wanni!)

Couple kena sentiasa bersama ke?
Perlu ke kerja aku, kerja kau. Kerja kau, kerja kau lah! Entah apa2 lah kau ni.. kesian aku tengok awek kau tu tahu tak! Cam harem lah perangai kau tU! Aish..

Dah la.. aku malas nak melalut berjela-jela.. aku nak sambung menganjing kat Skype la.. Adios. Salam


Ciri-ciri wanita solehah

| 0 comments



Assalammualaikum..
Apa ciri-ciri wanita solehah?
Mari kita check diri kita satu persatu.. :)

Labels:



Lestary : Vanilla Coklat

Friday, 24 February 2012 | 0 comments


Gambar ehsan Mr. Google :)
Assalammualaikum..
Sejak pasang Commentluv ni, bila buka blog je, mesti tak ramai yang komen entri blog Muna. So sad :( Erm.. takpe la. Orang nak tolong bagi backlink tak mau!

Ok, entri malam ni Muna nak cerita pasal Vanilla Coklat. Korang dah tengok? Mesti dah pernah tengok kan? Disebabkan kesibukan yang melanda, Muna malas nak pergi bilik TV walaupun bilik TV tu kat depan bilik Muna je :) hee.. Muna baru tengok sampai episod 5 cerita ni. Minta kat kawan. hee.. Best lah! Sweet la.. diorang ni~! Korang yang tak pernah tengok cerita ni, kena lah tengok. Mesti korang akan suka :) wee~..

Sinopsis:
Vanila Coklat mengisahkan tentang Zara, 19 tahun dan Aamir, 20 tahun yang sedang menuntut di Institut Pengajian Tinggi. Zara dan Aamir saling membenci antara satu sama lain dan masing-masing sudah mempunyai kekasih. Aamir sering mengusik Zara kerana Zara merupakan pelajar cemerlang dan pelajar contoh di kolej manakala Zara membenci Aamir kerana baginya, Aamir seorang kaki perempuan. Liana, rakan sekelas Zara yang gedik dan mengada-ngada menganggap kononnya Aamir adalah hak miliknya. Liana sentiasa berkepit dengan Aamir supaya semua orang melihat mereka benar-benar bercinta. Berbeza dengan Zara, Liana seorang wanita yang lemah lembut namun semua itu dibuat-buat kerana dia sememangnya bercita-cita ingin berkahwin dengan anak orang kaya. Zara mempunyai kekasih hati iaitu Kamal, yang dikenalinya sejak sekolah menengah lagi. Ibu bapa Zara, Dr. Ungku Musa dan isteri tidak menyukai Kamal, begitu juga ibu bapa Aamir, Datuk Ahmad dan Datin Dalila yang kurang menggemari sikap Liana kerana tidak menghormati orang tua. Suatu hari, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang untuk menyatukan anak mereka. Seperti berbezanya Vanila dan Coklat, begitulah sukarnya untuk menyatukan Zara dan Aamir. Pelbagai usaha dilakukan oleh ibu bapa mereka agar mereka bersetuju untuk berkahwin sehingga Datuk Ahmad terpaksa berpura-pura diserang sakit jantung dan permintaan terakhirnya ialah ingin melihat Zara dan Aamir disatukan. Akhirnya, Aamir akur dan bersetuju. Walaupun telah berkahwin, Zara dan Aamir tetap hidup berasingan. Zara telah memberi syarat yang harus dipatuhi oleh Aamir. Menyedari situasi ini, Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad merancang sebuah percutian bulan madu untuk Zara dan Aamir. Mereka berdua tidak membantah namun pelbagai alasan diberikan untuk tidak berbulan madu di luar negara dan hanya memilih Cameron Highlands sebagai destinasi pertama mereka. Masih tiada kemesraan di antara mereka. Zara dan Aamir meneruskan pengajian mereka seperti biasa, Kamal pula tiap-tiap hari menghasut Zara, jika dia masih bersama Aamir, dia tidak akan bahagia kerana perangai Aamir yang teruk. Suatu hari, satu pergaduhan besar berlaku di antara Zara dengan Aamir sehingga Aamir meninggalkan Zara keseorangan di tepi jalan ketika hujan. Zara menghalau Aamir keluar dari rumah kerana dia terpedaya dengan kata-kata Kamal. Apabila Zara membuka pintu, dia melihat Aamir telahpun pengsan. Sebenarnya Aamir tidak makan satu hari kerana dia berjanji untuk makan bersama Zara. Dari saat itu, Zara dihantui rasa serba salah dan mula menunjukkan naluri seorang isteri. Dia mula menyedari perkahwinan bukanlah perkara main-main. Tiba cuti semester, Zara dan Aamir pergi ke Genting Highlands untuk meluang masa bersama. Masing-masing malu apabila salah seorang cuba bersikap romantik dan manja. Aamir mengakui dia telah jatuh cinta pada Zara sejak dari hari mereka dinikahkan. Buat pertama kali mereka tidur seperti pasangan suami isteri yang lain. Zara dan Aamir tidak sabar ingin pulang ke Kuala Lumpur untuk memberitahu keluarga mereka bahawa mereka ingin meneruskan perkahwinan ini. Sebuah majlis diatur oleh ibu bapa Zara dan Aamir untuk meraikan berita gembira ini. Kamal dan Liana turut dijemput untuk hadir ke majlis tersebut. Mereka berdua telah merancang sesuatu untuk memisahkan Zara dan Aamir. Pada hari majlis tersebut dijadualkan berlangsung, pelan jahat Kamal dan Liana untuk mengenakan Aamir berjaya. Dr. Ungku Musa mengamuk. Dia menyangka Aamir membuat onar dengan Liana dan terus memukul Aamir. Datuk Ahmad cuba menenangkan Dr. Ungku Musa daripada terus membelasah anaknya kerana menurutnya, kita tidak tahu perkara sebenar yang terjadi antara Liana dan Aamir. Dr. Ungku Musa menarik tangan Zara dan memutuskan hubungan antara Aamir dan Zara. Sejak kejadian tersebut, hubungan Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad renggang. Bagi Zara, dia mempercayai suaminya kerana dia mengenali perangai Liana. Bagaimana Zara dan Aamir ingin memulihkan hubungan keluarga mereka? Apakah rancangan seterusnya Dr. Ungku Musa dan Datuk Ahmad selepas masing-masing bermusuh? Apa pula strategi Kamal dan Liana untuk memenangi hati keluarga kekasih mereka?

Sumber: Portal TV3

Sekian saja dari Muna. Nak sambung tengok cerita ni :) hee.. Salam


Diri, iman dan hati

| 0 comments



Assalammualaikum..
Jagalah agama Allah, Allah akan menjaga kamu =)

Labels:



Terluka kerana CINTA?

Thursday, 23 February 2012 | 0 comments



Assalammualaikum.. 
Entri kali ni khas untuk yang pernah terluka oleh [c][i][n][t][]

Dengarlah sayang.. 
Allah memujukmu dalam surah an-nur ayat 26

"alkhobisatu lilkhobisin..الخ"

yang bermaksud :
"Perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia."

"attoyyibat littoyyibin.."

Wanita yang baik itu dijanjikan untuk lelaki yang baik atau sebaliknya..

Telah tercatat seungkap nama di luhul mahfuz untukmu..
Cuma peribadinya ditentukan oleh sejauh mana ketinggian peribadimu..
Jika kau terhumbat di jalan yang diredhai, InsyaAllah si dia turut di jalan yang sama..
Lupakan segala kegundahan..
Teguhkan diri pada cinta hakiki..
Nescaya cinta si dia yang soleh turut kau miliki..
Senyumlah pada sinar yang menantimu di hadapan :)

..ALLAH tak pernah memungkiri janji..

Sekian. Salam

Labels:



Flowers

| 0 comments



Flowers are such a sweet gift for both lovers and friends. Flowers smell beautifully, look fresh and natural and don’t add a layer of Valentine’s Day fat to your hips. This info graphic sheds some light...





Ketika cinta harus memilih

| 0 comments




Berpisah kerana الله
Ketika cinta harus memilih..

Perintah menjaga pandangan
Allah berfirman :
"Katakanlah kepada lelaki mukmin, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya. Sikap demikian adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tahu atas apa yang mereka lakukan. Katakanlah kepada wanita mukmin, hendaklah mereka menahan pandangan dan memelihara kemaluannya."
(an-nur:30-31)

Islam telah memerintahkan kepada kaum wanita untuk mengenakan pakaian secara sempurna
"Pakaian yang menutup seluruh tubuhnya kecuali wajah dan telapak tangan"
(al-ahzab:59)

Islam melarang lelaki dan wanita berkhalwat(berdua-duaan)
Rasulullah s.a.w bersabda:
"Tidak dibolehkan seorang lelaki dan wanita berdua-duaan, kecuali wanita itu
disertai mahramnya"

Islam sangat menjaga agar dalam kehidupan khusus hendaknya jemaah wanita terpisah dari jemaah lelaki(menyentuh lawan jenis yang bukan mahramnya)
Rasulullah s.a.w bersabda:
"Seandainya kepala seseorang ditusuk dengan jarum besi menyala, itu masih lebih baik daripada menyentuh wanita yang tidak halal baginya."

Labels:



Jom klik2 iklan Churp2 Muna

| 0 comments



The story of the accidental racer.
An accidental racer, Zamri Baba first started riding as a hobby on the circuits at the age of 18.

As a non-professional in a professional team, the pressure upon him was intense and at times he felt like giving up but persevered nonetheless.

This week, he shares his opinion on the similiarities and differences between national and international league races.

Apart from tips for the aspiring rider, he has a little bit of advice for the rest of us. Find out what this is.
A Growing Up Together Day with your loved ones!
Jump into the virtual world of Growing Up Together Days with interactive games and craft stations to customize your own shirts and badges this season.

Brought to you by Friso, the Growing Up Together event is happening near you so look forward to tons of activities for you and your little ones.

Wanna know what's a modern mum? Take some time off and share this beautiful journey here:

Date: 22 – 26 Feb
Venue: One Utama, Klang Valley

Come join us and learn about the joy of growing up together today.
Are you the greatest Mummy & Daddy?
When your baby cries for no reason at all, what do you check it for?

How do you train a newborn baby to sleep through the night?

What do you do when the baby starts having diaper rash?

They say there’s no greater teacher than experience, so parents, this is the time to put your parenting skills to good use! Huggies Malaysia has launched another fun contest to test your and your partner’s knowledge about caring for your precious bundle of joy. Not only can you win amazing prizes, Huggies will share with you great tips and facts on baby-care with the Huggies Caring Couples Contest.

Check out the daily baby-care questions now!
Help Keep Flippy & Hoofy Clean!
Dettol’s new No-Touch Hand Wash System eliminates bacterial transmission, as your hands will never need to touch the dispenser while they’re dirty. This helps reduce the spread of bacteria and germs via contact with traditional soap dispensers.

Available this February, a special edition Dettol No-Touch Hand Wash System will be made available in local supermarkets and hypermarkets to make washing hands more fun for kids.

Head on to Dettol’s Facebook page to join Flippy and Hoofy in their quest for cleanliness and stand a chance to win an iPad2 and other great prizes!

Labels:



Tutorial Pasang CommentLuv Di Blogspot

| 1 comments




Assalammualaikum..
Ingat tak Muna pernah janji nak buat tutorial pasang commentluv di Blogspot (SINI). Selalunya kita tengok Wordpress je yang apply Commentluv ni.. tapi sekarang blogspot pun dah boleh pasang Commentluv ni!

CommentLuv ni banyak membantu kita dalam mendapatkan lebih banyak komen kat blog kita. Kalau dah pasang CommentLuv, sekurang-kurangnya kita dah bagi backlink sebagai ganjaran kepada orang yang komen kat blog kita. Backlink ni penting untuk dapat pagerank yang lagi bagus, dan pagerank penting supaya blog kita akan diindex terlebih dahulu dan diberikan prioriti dalam Google search. Muna pun suka komen kat blog yang ada CommentLuv. hee.. bukan senang tau Muna nak tinggalkan komen kat entri blog anda! Jadi, silalah pasang CommentLuv supaya Muna akan jadi lebih rajin untuk melawat blog korang dan tinggalkan komen. hehe..

Langkah-langkah untuk memasang CommentLuv di Blogspot:
Cara paling senang nak pasang CommentLuv adalah dengan memasang IntenseDebate kat Blogspot korang.
  1. REGISTER kat IntenseDebate.com.
  2. LOGIN > INSTALL IntenseDebate. Dah add tu, jangan continue dengan step dia lagi!
  3. Klik SITES > YOUR BLOG > PLUGINS > ACTIVATE COMMENTLUV. Edit la segala options yang ada, boleh letak Facebook share button sekali kalau nak.
  4. Dah set up, klik TOOLS > REINSTALLSelect installation type. Better pilih Template. Tak susah sangat.
  5. INSTALL only on all new post, kalau tak komen-komen lama akan hilang (hidden).
  6. Buka Blogger.com > DASHBOARD > BLOG ANDA > LAYOUT / DESIGN > EDIT HTML > Download Full TemplatePastikan korang simpan copy .xml file tu seperately, just in case kalau apa-apa terjadi, boleh restore balik.
  7. Browse file .xml tadi, klik UPLOAD FILE and CONTINUE.
  8. Dah upload, copy code (CTRL+A dan CTRL+C) yang telah dimodify.
  9. Pergi semula ke  Blogger.com > DASHBOARD > BLOG ANDA > LAYOUT / DESIGN > EDIT HTML, paste (CTRL+A dan CTRL+V) code baru.
  10. Dah klik Plugins, akan ada senarai keluar kat sebelah kanan, klik Activate CommentLuv
Antara blog yang ada IntenseDebate dan CommentLuv adalah seperti blog Abg Ilham. Dengan adanya IntenseDebate ni, no more word verification kat blog korang dah! (serius annoying gila dengan word verification :p)

Ada banyak lagi options kat IntenseDebate yang korang boleh try. Tapi setiap kali nak buat, kena reupload template balik la. Tu sebab korang kena finalize awal2 masa kat step no.2. Muna harap tutorial pasang CommentLuv di Blogspot ni dapat membantu korang dalam  memantapkan lagi blog korang. Kalau dah pasang CommentLuv tu nanti bagi tau Muna ya? Nanti blog yang ada Commentluv Muna letak dalam page MUST VIEW tu :) hee.. Sekian saja dari blog Muna. Salam

p/s: Sila tukar comment form ke embed below post, baru intense debate boleh jadi.

Labels:



Giveaway Souvenir from Korea by Wawa Abdullah

Wednesday, 22 February 2012 | 0 comments



Assalammualaikum..
Nak join GA ni? Klik banner kat atas tu :)
Muna excited dengan perkataan KOREA tu! hee..
Tak dapat pergi dapat keychain jadilah.. (cam desperate je!)
Sekian. Terima kasih kerana sudi baca.. jom lah rajin kan diri anda untuk join SEKARANG!

Labels:



SEGMEN: Jom Blogwalking + Follow

| 1 comments



Assalammualaikum..
Jom join segmen Sandra ni!
Support rakan blogger :) hee..
Muna nak tag Cempaka Kuning + Angah Humaira
Sekian saja dari Muna. Selamat malam dan terima kasih :)

Labels:



Admin Geng Fiq'Ra, Muna minta maaf!

| 0 comments



Assalammualaikum..
Masa Muna tulis ENTRI NI.. Muna excited sangat bila masuk group tu :') Sempatlah join satu aktiviti.. ENTRI NIMas, Muna nak minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki atas segala salah dan silap sepanjang kenal. Muna sebenarnya terasa sikit dengan ahli group Mas tu. Muna sayang group tu sebenarnya :') tapi.. erm.. entahlah! Harap dimaafkan segala salah dan silap Muna. Jangan dikata Muna macam2.. (macam siapa tu.. Mazri? apa2 lah..) Memang sangat terasa la. Ok lah. Sekian, salam.

Labels:



Tambah backlink dengan Commentluv!

| 3 comments


Assalammualaikum..
Blog Celoteh Muna dengan baik hatinya telah memasang Commentluv untuk menolong rakan blogger yang ingin mendapatkan backlink untuk blognya. Muna malas nak taip panjang2 function Commentluv ni. Korang boleh taip kat Google Search :) hee..

So, selamat meng'enjoykan diri semasa berblogwalking ke Blog Celoteh Muna :) Have a nice day you all! Sekian, salam.

p/s: Nantikan tutorial cara memasang CommentLuv di blogspot dari Blog Celoteh Muna!


Contest Gadget Impian - Jom tolong rakan blogger!

| 0 comments



Assalammualaikum..
Muna nak tolong rakan2 blogger yang join CONTEST GADGET IMPIAN anjuran Abg Ilham ditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.neteQurban.comSilver Asia Sdn BhdKedai KakSiti, Jaws.my dan Serverfreak.

Ada yang sanggup buat Giveaway.. hee.. takpe2.. tolong menolong kan amalan mulia :) hahaha.. So, jom tolong SEKARANG! Boleh klik link2 kat bawah tu.
Jom lah tolong! Sekian saja. Salam.


Follower ke 100

Tuesday, 21 February 2012 | 2 comments


Assalammualaikum..
Muna buat entri ni khas untuk follower blog Muna yang ke-100! hee.. Terima kasih. Tak lupa terima kasih semua kerana sudi follow blog Muna yang tak seberapa ni :') (touched).
Yang dalam kotak hitam tu :)
Atas gambar Lyssa Surihani Secret tu!

Ok lah. Siapa follower Blog Celoteh Muna yang ke 100 tu? Jom terjah blog dia di SINI dan SINI. Fuyoo.. ada dua blog lagi tu! hee.. 

Ok lah, selamat berblogwalking! Tambah follower anda. :) hee..

Selamat malam. Salam


Kritik balik?

| 4 comments


Assalammualaikum..
Tak lama lagi genaplah follower Muna 100 orang. hee.. Teringat masa mula2 nak minta tolong orang klik iklan Churp Churp Muna. Muna jadikan review blog untuk tarik follower. hee.. Kat ENTRI INI. Entri seterusnya yang Muna taip untuk teruskan kerja2 meng'review' blog ENTRI NI. hee..

Antara blog2 yang direview Muna:
Jemputlah jenguk ke blog2 tu :) hee.. Muna suka bila ada yang beri komen. Cuba agak sedih sebab 4 blog kat atas tu tak follow Muna + tak komen sepatah haram pun :( Macam usaha kita tak dihargai. Terasa gak la.. tapi tak pe la. Mungkin Muna pernah juga buat orang macam tu. Yela, dia tak janji pun nak komen kat entri Muna tu. erm.. 

Ok lah. Sebenarnya, Muna takde idea nak tulis entri apa malam ni. Tu yang merapu sikit. Ok, kepada blog2 yang dah dikritik dengan pedas tapi tak berapa pedas (ala2 sweet sour gitu) hee.. boleh lah kritik balik blog Muna ni. Kita buat win2 situation. Baru adil kan? :) hee.. Awak tolong saya, saya tolong awak.. boleh ke hah macam tu? haha.. Tak ikhlas! Bukan la.. Muna bukan tak ikhlas. Muna tengah nak up kan ranking Alexa Muna. hee..

Ok lah, sekian saja dari Muna. Sesiapa yang baik review blog Muna, boleh lah tinggalkan link kat ENTRI NI. Alang2 dah review, baiklah kome2 join GA Muna. Kat SINI la Giveaway Blog Celoteh Muna

Salam.

Labels: , ,



Review blog Fya Pelangi

| 4 comments



Assalammualaikum..
Jom blogwalking ke blog Fya Pelangi. Minta maaf lah Fya, dah lama janji dan dah lama juga masuk list review, tapi asyik tertunda2 je :p 

Kenapa korang kena BW ke blog Fya?
  • Header dia sangat cantik! Tengok tu yang kat atas tu :) Lawa kan? Tak tenggelam pun.
  • Entri panjang meleret2 sampai bawah. Confirm korang dapat banyak ilmu :) hee.. Tapi, jujur lah.. Muna tak suka entri banyak2 dalam satu page sebab Muna tak suka baca panjang2 sampai bawah. Boring :p hee.. melainkan entri bawah tu best la :) hee..
  • Fya rajin join contest! Contest / GA / Segmen lovers boleh la follow Fya untuk sentiasa update contest2 yang ada :) hee..
  • Mesra alam.. a.k.a ramah! Penggunaan 'AKU' yang Fya guna tu buat kita rasa cam dah lama kenal kan Fya? :p hee.. Tapi AWAS!! Kadang2 penggunaan aku tu tak sesuai sangat. Tu sebab lah Muna bahasakan diri MUNA je :) Kita tak tahu siapa yang singgah ke blog kita. Mungkin parent kita? Cikgu kita? atau sesiapa saja yang lebih berumur dari kita. Jadi, tukarlah kata ganti diri yang Fya guna sekarang :) hee..
That's all. Korang baik kan? Tekan la SINI untuk join Giveaway Blog Celoteh Muna :)

Labels:



Gadget Impian by Denaihati

Monday, 20 February 2012 | 4 comments


Assalammualaikum..
Muna bukan nak join contest tu. Muna just nak tolong promote je contest Gadget Impian tu. Muna  kan sayang Abg Ilham lebih.. :) haha.. (Lyssa Sucirati a.k.a Secret.. sila jangan jeles).

Antara gadget impian yang diimpikan blogger2:
Tulah antara gadget impian deme2.. hee.. Boleh la kome2 pun tolong diorang. Pergi lah komen2 apa yang patut. Kenapa Muna tak join? Dah terlambat untuk Muna join. Lagipun Muna ni tak terer mana. hee.. Ok lah, Muna ada amali ikan ni (Ada ke patut buat amali malam2!).. Dah la ngantuk dah ni.. erm.. Ok lah, sekian saja dari Muna. Salam

* Dapat insentif kalau korang ke blog Abg Ilham. Tak percaya? Jom! Kat SINI
* Jom pergi lawat 5 Blog Terbaik di SINI!
* ENtri terbaik. SINI


Mak & Ayah terbaik.. sila baca!

| 0 comments


Assalammualaikum..
Sila jawab soalan2 di bawah :
  • Adakah korang rasa korang mak & ayah yang paling TERBAIK?
  • Kalau anak korang tiba2 nangis tanpa ada sebab musabab, apa yang korang akan check? atau pun.. korang biarkan je anak korang tu?
  • Macam mana korang latih baby korang yang baru lahir tu untuk tidur malam?
  • Apa yang korang akan buat kalau baby korang kena ruam2 bila pakai pampers? (diaper rash)
Tiada guru yang lebih baik melainkan PENGALAMAN! So, kepada mak & ayah kat luar sana, jemputlah join pertandingan yang dilancarkan oleh Huggies Malaysia untuk menguji pengetahuan anda dan pasangan anda tentang penjagaan anak anda :) Inilah masanya untuk menggunakan skill keibubapaan korang tu dengan baik! Korang akan memenangi hadiah lumayan, dan tips2 terbaik korang tu akan dikongsi dengan Huggies CaringCouples Contest
Check out the daily baby-care questions now! Kat SINI.. go! go! gO!
Huggies Malaysia
Sekian. Salam.


Nak couple ke nikah?

| 2 comments



Assalammualaikum..

Sweet sangat!
Nak sambung entri YANG INI. Muna tak faham bila seorang ustaz kata: "Sibuk lah nak kahwin. Belajar dulu." Adakah dia support orang yang bercouple? Dia tak tahu macam mana rasanya kita nak memutuskan sesuatu hubungan tu. Bagi Muna, tak elok lah mainkan perasaan orang kan?

Antara pembaca2 yang membaca entri ni mesti akan ada yang cakap: "Eh, kau pun couple nak jadi baik konon!". Ya. Tahu! Dah biasa dah. Kalau Muna heboh2 dah jadi tunangan orang diorang kata: "Tipu lah kau! Dan2 lah dah bertunang". So, korang pilih la.. nak couple ke apa..

A: Couple?? "Boleh la.. kami bukan buat apa pun! Saja suka2.."
B: "Nak bercouple, couple lah, tapi kena dengan cara yang halal.. iaitu bernikah!"
A: "Mana ada duit!", "Nak bagi anak orang makan apa?", "Mak bapak tak kasi!", "Nak tinggal  kat mana?", "Mana ada kerja lagi!", "Diri sendiri pun tidak terjaga!" dan pelbagai alasan lagi.
B: "Nak couple juga? Anda WAJIB berkhitbah! (Nikah Khitbah)"
A: "Khitbah?? Apa tu..?"

Diterjemahan 'khitbah' secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang pula, menurut adat & pgamalan org Melayu adalah perjanjian di antara 2 orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu.

Menurut pengamalan orang Arab moden, 'khitbah' merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenarnya. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah & khitbah ialah kedua2 pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan.

*Islam itu kan mudah, tapi jangan terlalu mudahkannya! Kerana kejahilan & kesombongan manusia itulah menampakkan Islam ini terlalu rumit kerana banyak batasan yang dikenakan, sedangkan kalau manusia itu berilmu pasti dia gembira & senang memilih Islam itu cara hidupnya. Sekian saja dari Muna. Salam.

p/s: Seronok baca entri Mas YANG INI + YANG INI.. Blog BEST tentang CINTA di SINI!


Diganggu JIN? Yeke ni?

| 4 comments


Assalammualaikum..
Muna nak tanya, apa maksudnya kalau gigi kita berlaga masa kita tidur? Semalam roomate ada bagitahu yang dia selalu dengar gigi Muna berlaga masa tidur.. terkejut gak Muna.  Sebab setahu Muna, tu tanda2 kena ganggu JIN!

Terniat dalam hati nak pergi ruqyah kat Miri tu.. tapi jauh la plak! Malam tadi mimpi kena cekik hantu.. bila jaga  dari tidur memang rasa sakit macam kena cekik betul2. (Perasaan kut..) Terus tak boleh tidur lena sampai pagi tu.. kejap2 jaga.. erm.. 

Masa semester 3,4 ada juga kena ganggu.. mimpi menakutkan la, mimpi jatuh tempat tinggi la, kena tindih la, bunyi ketuk2 la.. Dah la takde roomate.. dok sorang, adoi! Seram~ Mula2 tak fikir sangat.. tapi lepas Mr. S tanya kat Aizat (kawan dia la).. dan Aizat terang serba sedikit, Muna faham + kena terima hakikat nya. (Tula.. sape suruh tak tutup tingkap time Maghrib!) Last2 tukar bilik.. cari roomate sorang. Buat peneman. Takut lah.. 

Nak sedapkan hati, pergi la cari kat Google penyakit gigi berlaga.. haha.. Bukan takde kerja, ada.. tapi nak sedapkan hati je. Tak mau lah fikir benda2 yang menakutkan ni.. try la cari sains punya jawapan plak kan.. hee.. Ok lah, tak nak cerita panjang2. Baca lah artikel kat bawah ni :)

Apa itu Bruxism atau Teeth Grinding?
Ia adalah satu keadaan pergeseran secara paksaan antara permukaan occlusal gigi bawah dan gigi atas (permukaan yang digunakan untuk kunyahan). Pergeseran itu biasanya berlaku tanpa kawalan samada geseran ke depan dan kebelakang atau ke kiri dan ke kanan. Dan biasanya bruxism berlaku bersama jaw clenching (ketapan - mandible shut tightly). Mereka yang mendapat kondisi ini dipanggil bruxers.

Adakah Bruxism membawa masalah?
Ya. Kondisi bruxism yang tidak ditangani dengan cepat mampu memberikan kerosakan yang kekal kepada gigi dan ketidakselesaan di bahagian mulut dan muka. Kondisi teeth grinding yang berlaku tanpa kawalan ini sangat berbahaya kepada gigi terutamanya waktu tidur. Semasa tidur, mastication force (kekuatan kunyahan) boleh mencecah 6 kali ganda lebih dari kekuatan kunyahan biasa dan boleh berlaku dalam 40 minit dari 1 jam waktu tidur.

Antara komplikasi akibat bruxism ini ialah:
  • Kekacauan struktur rahang bawah
  • Kesakitan pada rahang bawah (kesukaran membuka dan menutup mulut)
  • Kelukaan
  • Pening kepala
  • Sakit telinga
  • Kerosakan pada gigi (permukaan atas, akar, dan periodontal ligament)
  • Kerosakan gigi palsu atau tampalan pada gigi
  • Menyebabkan gigi sensitif
  • Goyangan gigi (tooth mobility)


Apa yang menyebabkan bruxism?
Sebab dan punca berlakunya bruxism atau teeth grinding tidak dapat ditentukan secara tepat. Namun dapat disenaraikan beberapa faktor yang dipercayai secara kajian dan pemerhatian dan dapat di kalsifikasikan kepada 2 iaitu:

Faktor bruxism pada orang dewasa:
  1. Tekanan perasaan. Ia adalah punca utama berlakunya bruxism di kalangan orang dewasa terutamanya sewaktu tidur. Tekanan perasaan boleh mengganggu kitaran tidur seseorang.
  2. Kekecewaan dan menyimpan dendam dan marah. Semasa marah atau kecewa, biasanya seseorang akan menggigit dengan kuat mulutnya menyebabkan berlakunya bruxism. Biasanya keadaan ini tidak dapat dikawal.
  3. Perwatakan yang agresif. Sama dengan sebab yang sebelumnya, iaitu berkaitan emosi. Cuma kali ini, mereka tidak menyimpan dendam atau marah, malah melepaskan marah mereka dalam keadaan mengetap gigi dengan kuat tanpa kawal. Beberapa kajian menyatakan bahawa mereka yang agresif, suka bertanding, suka mengawal dan mengarah mendapat keadaan bruxism ini.
  4. Masalah fungsi Central Nervous System. Beberapa kajian membuktikan disfunction of central nervous system sebagai punca berlakunya bruxism seperti Huntington's disease dan Parkinson's disease (neurological disorder).
  5. Ubatan dan dadah. Ubat antidipressant seperti Prozac dan Celexa, dadah seperti ekstasi dan kokaine dibuktikan memberikan bruxism sebagai kesan sampingan penggunaannya.
  6. Susunan gigi yang tidak normal. Ia lebih dikenali malocclusion. Inilah salah satu sebab fizikal bruxism. Namun, ia masih dalam peringkat teori dan belum dibuktikan mana-mana kajian saintifik.


Faktor bruxism pada kanak-kanak:
Bruxism adalah keadaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak. Namun keadaan ini akan hilang apabila kanak-kanak itu menghampiri usia remaja.
  1. Perkembangan tumbesaran rahang dan pertumbuhan gigi baru. Untuk kanak-kanak bawah umur 7 tahun, gigi mereka masih dalam peringkat tumbesaran. Masa perkembangan gigi itu selalunya menyebabkan kegatalan pada gusi mereka dan menyebabkan mereka mengunyah tanpa sebab. Teeth grinding semasa itu adalah respon badan terhadap perubahan dan perkembangan rahang kanak-kanak. Dan untuk gigi yang baru tumbuh, biasanya bruxism berlaku untuk membetulkan susunan gigi kepada susunan yang lurus dan betul. Biasanya keadaan bruxism ini berakhir apabila gigi telah sempurna lurus dalam paksi rahang tersebut.
  2. Marah dan tekanan perasaan. Seperti orang dewasa, kanak-kanak mempunyai perasaan dan merasai tekanan dan marah. Mereka turut mendapat kondisi bruxism ini.


Apakah rawatan bagi bruxism?
Setakat ini tiada rawatan khusus yang mampu merawat kondisi bruxism, namun kondisi ini dapat dikawal.

Untuk mengawal kondisi ini, mereka yang mendapat bruxism ini perlu mengetahui punca sebenar berlakunya kondisi ini ke atas mereka. Berjumpa dengan doktor gigi adalah langkah terbaik supaya dia dapat melakukan pemeriksaan ke atas mulut mereka samada terdapat abnormaliti, kerosakan pada tisu, otot dan urat mulut. Kemudian doktor tersebut akan menemubual dan menyoal selidik samada mereka mempunyai masalah psikologi.

Biasanya masalah bruxism dapat diringankan dengan memakai mouthguard seperti yang dipakai pemain-pemain bola sepak mahupun sukan lasak. Mouthguard ini dapat mengurangkan kesan bruxism semasa tidur.

Lanjutan rawatan terhadap bruxism adalah berdasarkan puncanya:
  • Masalah berkaitan tekanan perasaan - Mendapatkan rawatan psikologi daripada pakar psikologi. Muscle relaxant atau botulinum toxin dapat meredakan secara sementara otot rahang bawah daripada mengetap rahang, namun ia hanyalah jalan terakhir sekiranya rawatan lain tidak berakhir.
  • Masalah berkaitan struktur dan susunan gigi - Rawatan ortodontik dan pembetulan permukaan occlusal boleh dilakukan.
  • Masalah Neuromuscular dan otak - Rawatan gandingan antara doktor gigi dan doktor psikologi diperlukan untuk mengatasi maslah yang kompleks ini.
  • Masalah berkaitan ubat. Doktot anda mungkin akan mengubah ubat yang perlu diambil kepada yang tidak mendatangkan bruxism sebagai kesan sampingan pengambilan ubat tersebut.

Dan, untuk jangka waktu terdekat, mcm malas nak jumpa doktor, try pakai mouthguard, macam pemain sukan pakai.
Mouthguard
(Ada jual warna PINK tak? hee..)
Ok lah, tu saja perkongsian Muna untuk pagi ni. Doakan takde lah jin yang mengganggu diri Muna. Minta dijauhkan. Sekian.. salam


>>Older Post | Newer Posts<<