Rumah terbuka

Salam.
Raya2 ni memang ramai yg buat rumah terbuka kan? Kitorang? Hee.. no comment la pasal tu.

Paling best masa pergi rumah terbuka ekin zainal kat dato seri. Memandangkan mak bg drive kete mak, aku pun bawaklah adik.. aini.. wani kh.. wani rashid.. pastu jumpa kamaliah! Macam2 citer kitorang sembang. Yela, dah lama xjumpa. Wani kh since form 4. Memg xjumpa lah. Tp xsangka dia tu rajin stalk fesbuk org! Hahahaha... macam2 citer dia tahu. Up to date dia ni. Tanya je citer pasal sape.. sumer dia tahu. Hee.. pastu kami g solat uma cik ton. Pastu anta both wani and trus ke tempat kerja mal. Kat giant. Lepak situ jap. Pastu baru balik. 1 hari bjalan sakan. Hehe..

Rumah terbuka ni bukan saja kita dapat makan FREE, tp dapat pahala free gak! Yela.. dapat eratkan hubungan and kenal kawan baru.. dll. Okay lah. Ini saja yang nak ditaip hari ni. Assalamualaikum. Tak jawab dosa, kalau jawab sayang ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tag :

Kawan.. i heart u!

Salam.
Malam ni sangat sedih..
Tak tahu kenapa!

Kita ni selalu tak hargai apa yg ada depan mata kita..
Bila tak ada nanti baru kita menyesal!
Sebelum apa2 terjadi,
Sebarkan salam..
Sambutlah cinta..
Tautlah kasih..

Kawan..
Terima kasih kerana hadir dalam hidup ini♥

Good night. Assalamualaikum. Tak jawab dosa, kalau jawab sayang ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tag :

Raya oh raya!

Waa.. raya dah nak habis.. sem baru pun dah nak mula. Tak sabar rasanya ada roomate baru! Heee.. Post kali ni saja nak try macam mana update blog guna fon baru.. walaweh.. bukanlah nak berlagak. I have no intention to show off ok! Hee.. okay la.. selamat hari raya. Maaf zahir batin pada semua.

#sembaru #azambaru

Tag :

Entri sem ini!

Lamanya tak menulis di blog ni kan?.. :) Rindu! Komen2 yang tak berbalas harap maaf ya?.. Sem kali ni busy sikit. Final exam dah dekat. Lagi seminggu. Wish me luck. Sem depan dah dapat 4flat. Alhamdulillah :) Jadi, sem ni kena usaha gigih lagi.. mana tahu kalau dpt 4flat lg ke kan? Insya Allah. Mudah-mudahan.

Sem kali ni lebih tough. Memang kena banyak bersabar. Kerja banyak, dapat pulak kumpulan dengan orang yang buat kerja ntah apa-apa. Kita ni bukan la Miss Perfectionist, tapi kalau dah nama kerja berkumpulan, buatlah baik2. Bagilah kerjasama atau bantuan kalau otak tu dah lembab buntu sangat tak tahu nak tolong apa! (Muna, sila kawal marah!!)

Oh ya!.. Lupa nak cerita. Adik Muna dapat tawaran sambung belajar di UPM Bintulu. Dia tengah fikir nak pergi ke tak. Hehehe.. Semoga keputusan yang dibuat dia nanti keputusan yang terbaik dan mendapat restu kedua ibu bapa. Redha Allah terletak pada redha ibu bapa. :)

Itu je celoteh sem ni. Hehe.. Terbaik lah! Satu sem satu entri. Kau memang pemalas Muna! Maafkan saya ya wahai pembaca sekalian. Bajet macam ramai sangat pembaca blog dia.! macam dia retisss..

Ok lah, dah melalut.. Nak tidur ni. Sekian, salam :)




Esok last presentation + kelas b4 final! ^^
Cuaknyer...
Tag :

10 PENYAKIT YANG PALING POPULAR MENYERANG KAUM LELAKI

Sakit jantung


  • Info : Digambarkan sebagai rasa sakit yang amat sangat di bahagian dada secara berterusan sehingga setengah jam, menjalar ke arah tangan kiri dan rahang. Pesakit akan mengalami kesukaran bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan. Apabila saluran darah pada otot jantung tersumbat, risiko kematian boleh berlaku.
  • Penyebab : Asap rokok, tekanan perasaan, kandungan lemak yang tinggi, kurang bersenam,darah tinggi & kencing manis

Penyakit sekatan pernafasan kronik (COPD)

  • Info: COPD adalah gangguan pernafasan kronik yang secara beransur-ansur menjejaskan fungsi paru-paru dan menghadkan aliran udara.
  • Penyebab: Merokok




Kencing manis

  • Info : Juga dikenali sebagai diabetes mellitus. ia disebabkan ketiadaan atau kekurangan penghasilan insulin (suatu hormon yang dihasilkan oleh pankreas). Insulin berfungsi untuk meningkatkan penyimpanan karbohidrat, lemak dan protein. la bertanggungjawab untuk proses glikogenesis, iaitu penukaran glukosa kepada glikogen dalam hati dan otot.
  • Penyebab : Genetik, obesiti, kerap mengambil makanan atau minuman yang mempunyai kadar gula yang tinggi dan yang mempunyai radang pada pancreas

Strok

  • Info : merupakan sejenis penyakit otak yang sering berlaku secara tiba-tiba. biasanya disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat atau pecah
  • Penyebab : faktor usia terutamanya melebihi 55 tahun, jantina (lelaki lebih cenderung mendapat strok),diabetes,genetik,darah tinggi,penyakit jantung,kiraan sel darah merah yang tinggi dan merokok

Kanser pankreas

  • Info : Pankreas adalah kelenjar yang menghasilkan insulin, hormon dan jus-jus penghadam makanan. Kanser pankreas bermula dari lapisan duktus kemudian merebak ke limpa, hati, paru-paru dan peritoneum
  • Penyebab : Faktor pemakanan seperti pengambilan gula dan kopi yang sering dan banyak, diabetes dan merokok

Kanser prostat

  • Info : Merupakan ketumbuhan sel-sel tidak normal yang berlaku di dalam kelenjar prostat (kelenjar yang mengelilingi uretra dan terletak di bawah pundi kencing lelaki).
  • Penyebab : Kebanyakannya disebabkan oleh hormon lelaki iaitu testosteron


Tekanan darah tinggi

  • Info : Juga dikenali sebagai hipertensi yang merupakan tekanan yang dihasilkan oleh darah ke atas dinding arteri semasa jantung mengepam darah
  • Penyebab : Pengambilan makanan yang tinggi,lemak dan garam, merokok, minuman beralkohol kurang bersenam dan tekanan perasaan

Batu karang

  • Info : Air kencing mengandungi garam galian yang telah hancur jika garam ini terialu pekat,garam berlebihan bertulkar menjadi keras dan dinamakan batu karang atau gallstone.
  • Penyebab : Kurang minum air, suka menahan dari membuang air kecil, genetik, faktor umur,kesan sampingan ubat, kurang bersenam, dan tabiat pemakanan yang kurang sihat

Obesiti

  • Info : Dsebagai jumlah berat badan yang berlebihan akibat kandungan lemak.
  • Penyebab : Genetik, kurang bersenam, tidak mengamalkan pemakanan yang sihat,pengambilan makanan yang berlebihan, penyakit-penyakit metabolisme endokrin dan sindrom metabolic

Gout

  • Info : Gout disebabkan oleh peningkatan paras darah beku di dalam arteri, kimia yang dikenali sebagai asid urik di dalam darah yang boleh membentuk hablur atau kristal.
  • Penyebab : Pengambilan makanan yang mengandungi banyak nukleus (daging, ginjal,limpa, jantung), kekacang dan makanan laut (kerang, udang, sotong dan sebagainya), mengalami penyakit kulit yang sentiasa meriggelupas dan kering, menghidap penyakit darah yang berlebihan

Tag :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Blog Celoteh Muna | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO